تبلیغات
پراچان روستای با صفای ما
پراچان روستای با صفای ما
زادگاه فراموش نشدنی است 
قالب وبلاگ

در اوایل تابستان مردم پراچان مقدمات گیلاس چینی را آماده میکنند

از دوستان و خیشاوندان هر خانواده در تیر ماه برای کمک به روستاییان به پراچان می آیند و همچنین برای خود و خانواده گیلاس به سوغات ببرند.

انواع گیلاس:

گیلاسها به طور کلی به سه دسته از لحاظ رنگ تقسیم میشوند:

زرد-قرمز-سیاه

اما گیلاسها در پراچان بر اساس رنگ و مزه آنها دسته بندی شده اند:

1-گیلاس معمولی

2-گیلاس تکدانه

3-گیلاس صورتی

گیلاس هم یکی از راههای درآمد پراچان است.که درباره نحوه چیدن و بار زدن گیلاس توضیحات مختصری برای شما میدهم:


نحوه گیلاس چینی:

برای چیدن گیلاس باید دقت داشته باشیم که گیلاس های رسیده را بچینید زیرا گیلاسها بعد چیدن به خوبی رشد نمیکنند بنابراین تا یکی دو روز بیشتر نمیتوان آنها را نگه داشت به همین دلیل گیلسها را زمانی به رنگ سیاه مایل به قرمز(جیگری یا زرشگی) در می آید می چینند.

چیدن گیلاس کمی از فندق چیدن راحت تر است.به این علت که در گلیاس چینی هر شخص یک ظرفی مانند سطل در دست دارد و زیر شاخه های پر بار می ایستند و با گرفتن انتهای چومبه ی گیلاس آنرا کمی به سمت مخالف فشار میدهند و دلیل دوم راحتی گیلاس چینی این است کهدر درخت فندق به علت همرنگ بودن برگ با پوست فندق دیدن فندق کمی دشوار است بنابراین برای چیدن فندق باید یک شاخه را بگیریم و روی آن دست بکشیم تا وجود فندق را احساس کنیم اما گیلاس این گونه نیست برای گیلاس چینی نیازی به گرفتن شاخه نیست و چون به رنگ قرمز یا سیاه دیده میشود فقط کافیست به زیر شاخه رفته تا بتوانید به راحتی گیلاس ها را ببینید سپس به روش گفته شده آنرا میتوانید بچینید.

بار کردن گیلاس:

برای بار زدن گیلاس باید همه چیز را در نظر گرفت که مهم ترین آنها زمان رسیدن به سر جاده (محل بار زدن گیلاسها) میباشد بنابراین اگر مردم در زمینهایی دور از محل مانند دجار دره یا اوسکولی سر (نام دو باغی که از محل بسیار دور هستند و در آنها گیلاس موجود است)فعالیت گیلاس چینی دارند باید کمی زودتر از کسانی که در لنگاکی سر یا آبیدره(نام دو باق نزدیک به محل که در آنجا گیلاس موجود است)از باغ حرکت کنند تا بهموقع به سر جاده برسند.واما مسئله بعدی که در بار زدن مهم می باشد حیوان برای بارزدن میباشد که اکثریت روستاییان آنرا دارند مانند الاغ و همچنین بار بستن که کار هر کسی نیست .بار زدن گیلاس کمی ساده تر از بار کردن علف میباشد زیرا بریا بارزدن گیلاس کم از خرجین معمولی استفاده میشود که باید جعبه های گیلاس را با دقت و چیدمانی عالی که همه جعبه ها در آن جا شود در خرجین قرار داد.اما برای بار زدن گیلاسهای زیاد از یک خرجین پیشرفته تر به نام خرک استفاده میکنند.خرک از آهن ساخته شده که آنرا روی الاغ می اندازند و جعبه هارو در جاهای مخصوصی که برای قرار دادن جعبه ها درست شده قرار داده و با تنگ* و لافند*بار الاغ میکنند که با لافند جعبه هارا به خرک بسته و با تنگ خرک را به الاغ میبندند.سپس یک شخص به دنبال الاغ با چوب ضرباتی به الاغ میزند تا آنرا برناد* تا به سر جاده میرسند و بار هارا پایین گرفته و تحویل میدهند.

___________________________________________________________________________

تنگ:طنابی بلندکه دارای یک حلقه چوبی به نام چمبیل میباشد که برای بار زندن الاغ آنرا از روی وسیله مورد نظر رد میکنند واز زیر شکم الاغ نیز گرفته و آنرا با چمبیل گره مکنند.

لافند: به طناب در زبان پراچانی گفته میشود.

راندن الاغ: زدن الاغ از پشت=این زدنها برای تعیین کردن مسیر برای الاغ نیست زیرا همه الاغ ها مسیر را در هر شرایطی میدانند اما این ضربه ها برای حرکت سریع تر الاغ است.

___________________________________________________________________________

مواردی درباره گیلاس


فواعد گیلاس:

ارزش تغذیه‏ ای گیلاس:

هر 100 گرم گیلاس (حدود 14عدد گیلاس متوسط) دارای این ترکیبات است:

انرژی                                     72/06کیلو کالری

رطوبت                                    80/74گرم

کربوهیدرات                           16/60گرم

پروتئین                                  1/21گرم

چربی                                    0/69 گرم

فیبر                                      1/87 گرم

کلسیم                                 14/71 میلی ‏گرم

فسفر                                  19/12میلی ‏گرم

آهن                                     0/38 میلی ‏گرم

پتاسیم                                223/5 میلی ‏گرم

فلوئور                                   25میلروگرم

منیزیوم                                11/76میلی ‏گرم

 ویتامین آ                             21/47 RE

ویتامین ث                           7/06میلی ‏گرم

اسید فولیک                          4/12 میلروگرم

و دیگر مواد معدنی ...

راهنمایی ‏های تغذیه ‏ای:

چربی اشباع شده در گیلاس بسیار کم است. کلسترول ندارد (مانند سایر گیاهان)، سدیم ندارد، فیبر خوراکی بالایی دارد، از ویتامین C بالایی برخوردار است.

خواص غذایی و درمانی گیلاس:

* مجاری ادراری و لوله ی گوارشی را ضد عفونی می کند.

* برای
افراد دیابتی مضر نیست زیرا قند آن از نوع سوربیتول است که 70 درصد آن در بدن انسان بدون اینکه به گلوگز تبدیل شود، صرف تولید انرژی می شود.

* گیلاس شیرین ملین خوبی است و یبوست را رفع می کند.

* طبیعتی سرد دارد و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می شود.

* اعصاب را آرام می کند.

* معده را ضدعفونی می کند.

* سموم بدن را دفع می کند و خون را تصفیه می کند.

گیلاس شیرین برای رفع یبوست و آلبالوی ترش برای رفع اسهال مفید است.

* خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرائین ، ناراحتی کبد و مکل جمع شدن گاز در روده ها را دارند، مؤثر و مفید است.

* گیلاس باید به خوبی جویده شود تا به راحتی هضم شود.

* خوردن گیلاس بعد از غذا باعث سوء هاضمه و نفخ می شود، چون از هضم سریع غذا جلوگیری می کند. به همین دلیل توصیه می شود که بعد از غذا مصرف نشود.

* خوردن گیلاس قبل از غذا شخص را سیر می کند و جلوی اشتهای او را می گیرد و در عین حال او را چاق نمی کند. بنابراین
افراد چاقی که می خواهند لاغر شوند، می توانند گیلاس را قبل از غذا مصرف کنند. البته نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.

* جوشانده برگ گیلاس در شیر، ملین خوبی است.

* در طب سنتی معتقدند که گیلاس برای رفع خشکی حلق و ریه مفید است .

* عصاره گیلاس یک ضد باکتری علیه فساد و
پوسیدگی دندان است . در بررسی ها مشاهده شده است که عصاره گیلاس سیاه تا 89 درصد فعالیت آنزیم های عامل تشکیل پلاک دندان را متوقف می کند.

* در گذشته پزشکان از گیلاس سیاه برای معالجه سنگ کلیه و ناراحتی های کیسه صفرا استفاده می کردند.

__________________________________________________________

در پراچان برای تهیه کمپوت گیلاس ازظرفهای شیشه ای با درب فلزی استفاده میکنندکه طرز تهیه آنرا خدمتون میگم:

1-ظرف شییشه ای را خوب شسته و تمیز کنید.

2-از محکم بسته شدن در آن اطمینان پیدا کنید.

3-گیلاسهایی که به نظر رسیده تر می باشند از بقیه گیلاسها جدا کرده و آنها را نیز خوب بشویید.

4-سپس چمبه های گیلاس را از آن جدا کرده و در ظرف شیشه ایی بریزید.

5-پس ریختن گیلاس ها در ظرف روی آن به قدر کافی و مورد نیاز خود در آن شکر بریزید(اگر شیرین دوست دارید زیاد و اگر شیرین دوست ندارید کم)

6-بعداز اینکه شکر را اضافه کردید مقداری آب در سماور یا هر چیز دیگه ای بجوشانید و داخل شیشه بریزید.

7-سپس گاز را روشن کنید و یک قابلمه که ظرف شیشه ای در آن جا بگیرد روی گاز گذاشته و آنرا پر از آب کنید حال بگذارید تا آب قابلمه به اندازه کافی داغ شود و بجوشد.

8-حالا شیشه را به آرامی در آب قابلمه فرو برده و درب قابلمه را ببندید.

9-پس از نیم ساعت گاز رو خاموش کرده و شیشه را درآورید.

10-حال بگذارید کمی بماند تا مقداری خنک شود و سپس آنرا به یخچال بگزارید تا حداقل 5یا6 ساعت در یخچال بماند.

11-پس از اینکه در یخچال به قدر کافی خنک شد آنرا از یخچال بیرون بیاورید و در ظرفی بریزید.

12-یک عددد چنگال بردارید.

13-حالا نوش جان کنید.

__________________________________________________________


تصاویری از گیلاس:

گیلاس نرسیده

اینم رسیدش





طبقه بندی: محصولات،
[ یکشنبه 15 مرداد 1391 ] [ 09:44 ق.ظ ] [ مصطفی زارعی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

دوستان و همشهریان گرامی خواهشمند است با ارسال نظرات وپیشنهادات خود ما را یاری نمایید.
s.zareei@yahoo.com
09124660064
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

فال حافظ


تصویر روز
ساعت


حدیث

.

با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید
 

ابزار وب

تبلیغات کلیکی

javahermarket

چاپ لیوان